— A więc nareszcie — Gospodarz skinął gościom, spoczywając na pozłacanym tronie, górującym nad biesiadnym stołem — uczta dobiegła końca.
Zebrani mogli zauważyć, że tajemnicza postać zaczęła tracić kontury, rozmazywała się w smugach wzorzystych empirii, materii jego szat i być może całego jestestwa. Równie bacznie spostrzegli, jak Gospodarz począł się wznosić, nienaturalnie, lewitując niczym podwodny byt zawieszony w wodnej toni. A znalazłszy się tuż nad głowami gości, długie, blade palce pstryknęły gwałtownie. Ostatecznie.
Znaleźliście się w innym wymiarze, których granic próżno było szukać, świecie gdzie nie było niczego poza mleczną, gęstą powłoką, delikatną niczym mgła. Ledwie rozpoznawaliście kształty swoich sylwetek.
— Oto dom Mistrza Gry — odezwał się znajomy wam głos, dochodząc zewsząd. — Oto moja fortuna. Pierwszy raz na sprzedaż.
Dwanaście drewnianych kufrów zmaterializowało się przed waszymi oczami.
Zły Dotyk
Wybrana przez Gracza umiejętność zostaje permanentnie obniżona o 1 punkt.
Wychodząc stąd, nie biorąc żadnego przedmiotu, stracisz 50%, czyli 187 i pół florena. Ukryty przedmiot jest niezwykle użyteczny, w Novigradzie mógłbyś wspiąć się z nim na sam szczyt. Sprzedam Ci go za 200 florenów.
Daleko mi do Novigradu, w sumie Asteral nie jest tam zbyt mile widziany, a Vespera znając życie, jeszcze mnie oskarży o jakąś herezję. Sprzedaj ja 190 florenów. Co Ci szkodzi! Zabierzesz ode mnie i tak więcej, niż od innych graczy.
Szósty dzień tygodnia
Gracz otrzymuje rozpaloną pochodnię.
Zły Dotyk
Wybrana przez Gracza umiejętność zostaje permanentnie obniżona o 1 punkt.
To był ogólnie bardzo dobry występ, Ptak. Miałeś wybitnego farta, a tutaj nic innego nie było potrzebne. Pozwól więc, aby ten moment był dla mnie otarciem łez.
Asteral wygrywa rozpaloną pochodnię i 180 florenów.
Jeśli chcesz ten Przedmiot, będziesz musiał za niego słono zapłacić. Szczególnie taki harpagan jak Lasota. Wołam za niego 1200 denarów. Dam Ci za to zniżkę na Zdarzenie, chcę za nie zaledwie 950 denarów. To prawie równowartość wycofania się z gry.
Oferta niemal po trzykroć mniejsza niż koszt wycofania się? Pomyliłeś adres kolego.
Zaoferuj sensowniejszą kwotę, choć wiedz, że i tak dużo nie zejdę. Jak chcesz zaoszczędzić, weź Zdarzenie. Albo nie bierz niczego.
Koszt wycofania się w Twoim wypadku to 875 denarów, a więc oczekuję oferty powyżej tej sumy. Z mojej strony na tę chwilę to 1150 denarów, bo chujowo się targujesz.